Fanalets de Sant jaume , 404 anys i molts més encara
Cicle de Sant Jaume - Nous continguts |
Per Jordi Curcó
Vicepresident
Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

Vaig respondre-li dient-li que no podem donar una data precisa, tot i que sí que coneixem una primera referència escrita sobre aquesta tradició tant nostrada. És tracta de la Crònica Universal del Principat de Catalunya, escrita per Jeroni Pujades l’any 1609, on podem llegir: “Tenen en Leyda una Capella de sanct Jaume al carrer del Peu del Romeu: y es fama continuada de pares à fills, que lo sanct en aquest seu passatje posá allí. Y los minyons la nit de la festa del sanct, van ab llanternetes de paper ab llums: à las quals diuhen sanct Jaumet en memoria de la predicació que lo Apostol feu en dita Ciutat”.
Si donem per bo el que ens diu Jeroni Pujades, podem afirmar que almenys la festa en te més de 400 anys d’antiguitat, tot i que el mateix cronista es refereix a “la fama continuada de pares a fills”, el que fa suposar que ja aleshores, en el S. XVII, era una tradició arrelada a la ciutat de Lleida i que venia de molt més lluny.
No tinguem doncs cap dubte que la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume és una de les festes més antigues, alhora que original i pròpia de la Ciutat, amb un marcat caire religiós i popular alhora, que és complementen mútuament, coexistint amb total naturalitat i sense cap fricció.

La ciutat de Lleida mai ha oblidat el pas de l’apòstol per la Ciutat. Ho reviu tots els anys en la tarda vespre del 24 de juliol vigília de la festa de Sant Jaume, com avui, quan una munió d’infants amb llurs fanalets encesos, sortiran al carrer per acompanyar en Romeria la imatge de Sant Jaume, una talla del recordat escultor lleidatà Jaume Gort, portada en una carrossa guarnida de flors.
Es costum que la Romeria dels Fanalets sigui encapçalada pel Ball de Bastons i pels gegants de la Ciutat, que en aquesta ocasió llueixen també uns artístics fanalets dissenyats pel col•lectiu d’Arts de Ponent i darrerament renovats en part per un altres obra de l’artista José Antonio Ferrer.
L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes té l’honor de vetllar per l’organització anyal de la Romeria dels Fanalets, complint així un dels seus objectius fundacionals, ara fa 50 anys: la de preservar i potenciar les tradicions populars i cristianes, com ho són a Lleida els Fanalets de Sant Jaume a més dels pessebres. Ho fa també amb la convocatòria d’un Concurs de Fanalets, al que enguany s’han presentat 190 fanalets, que han estat exposats fins ahir en la capella del Peu del Romeu, seu de la nostra entitat i on es fa memòria permanent de l’indret on l’apòstol es clavà la punxa i fou auxiliat pels àngels.
La Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, on els protagonistes són els infants, ha esdevingut tanmateix una diada amb dimensió popular, tradicional i ciutadana, barreja de nostàlgia i il·lusió, i que té darrera ni més ni menys que 404 anys d’història provada.
I que sigui per molts anys mes!
(Article d’Opinió publicat als diaris “Segre” (24/VII/2013); “La Mañana” (25/VII/20133); “BonDia” (25/VII/20133).